Lakberendezési és lakástextil ötletek és tanácsok Függöny akciók és újdonságok

Néhány praktikus tanács a függönyök mosásáról

Manapság sokan a ”dobd el és vegyél újat” elv alapján inkább lecserélik függönyeiket, mint rendszeresen tisztítanák azokat. Sok szempontból érthető, hiszen jó érzés újradekorálni otthonunkat és feldobni a megszokott környezetünket egy-egy új harmonizáló lakástextíliával.
A függönyeink és lakástextiljeink tisztításának – az anyagi tényezőkön kívül – természetesen egyéb okai is lehetnek, mint például a lakásban rekedt kellemetlen szagok megszűntetése, a függöny színének fokozatos elváltozása, portalanítás, atkátlanítás stb.
A függönyeinket számos módszerrel tisztíthatjuk:

- Mosógéppel
- Gőzzel
- Vegytisztítással
- Porszívóval

Mivel mindezek közül talán a legelterjedtebben a mosógépi függönytisztítást alkalmazzák, így összeállítottunk néhány praktikus tanácsot a függönyök mosásáról.

Függönyök mosása ás tisztítása. Tanácsaink.Gyakori kérdés a vevőink részéről , hogy egy adott függönyanyag hogyan mosható. A fényáteresztőkről tudnunk kell, hogy 98%-ban poliészter szálból készülnek, még azok döntő többsége is, amelyek természetes hatásúak. Ezeknél összemenetellel, méretváltozással tehát nem kell számolni. A fehér fényáteresztő függönyök használatuk során többé-kevésbé beszürkülnek, de az erős napsugárzás is károkat okoz bennük (idővel "kifeslenek"). Ez utóbbit nehezen tudjuk kivédeni, de az elszürkülésükön a rendszeres kimosásuk segít.

 

A függöny mérete mekkora lehet? Mosás szempontjából mi az ideális?

Tanácsos már a varratásnál gondolni arra, hogy bizonyos méretnagyság felett mosógépünk nem lesz képes az anyagot kellően átforgatni, és kitisztítani. (Egy lakótelepi 3,5m hosszú függöny karnisra 7 m függönyt teszünk fel cca. 2,6m-es magasságban). Ez azt jelenti, hogy megközelítően 18m2 anyagot kellene beletömnünk a mosógép dobba.
Válasz: Fontoljuk meg, nem lenne-e jobb a függöny anyagot praktikusan felosztani, hogy kényelmesebben tudjunk vele bánni a függöny tisztítás során.

 

 

Áztassam be a függönyt mosás előtt?

Ajánlatos a mosógépbe helyezés előtt jól kirázni függönyünket és beáztatni, hogy ne a saját szürke levében forgassuk félórákon át. Az áztató víz kellemes kéz-meleg legyen és ne sajnáljuk bele a mosószert. Kíméletesen centrifugáljuk ki belőle ezt az első piszkos vizet,és csak ezután kezdjük el a rendes gépi mosást, természetesen a megfelelő programon!
Válasz: Igen, kéz-meleg mosószeres vízben áztassuk, majd a mosási program végén állítsuk a mosógépünket kíméletes centrifugálásra.

 

 

Mosást követően elég a karnison kilógatni a függönyt, vagy vasalnom kellene?

A mosás befejeztével rögtön vegyük ki a gépből a függönyünket, hogy minél kevésbé gyűrődjön Az igazán jó minőségű fényáteresztő függönyöket nedvesen, visszatehetjük a karnisra, hogy "kilógják" magukat. Sajnos a rosszabb minőségű függönyök esetében elő kell vennünk a vasalót. Vigasztalásként mondom, hogy jobb gyárak fel is hívják a figyelmet arra, hogy egy adott termékük kimondottan vasaláskönnyített. Ilyen kiváló minőségű függönyöket a mi üzletünkben is nagy számban talál.
Válasz: A jobb minőségű függönyöket (melyek pl. az Új Otthon Lakástextil – függönyország.hu forgalmaz) a gyártó utasítás alapján általában elegendő a karnison „lógatni”, míg a gyengébb minőségű lakástextileket sajnos vasalni kell.

 

Amire még figyeljünk oda a függönyeink tisztítása során:

1. Nedves ruhával csak akkor érintsük a függönyt, ha azt előzőleg portalanítottuk, hiszen szétmaszatolhatjuk a függönyben megbúvó szennyeződést.


2. A tisztítási módszer megválasztásakor fokozottan figyeljünk a gyártó utasításaira.


3. Gőzzel való függönytisztítás esetén kövessük a készülék utasításait és figyelmeztetéseit (balesetvédelem).


4. Nedves függönyt csukott ablakok mellett szárítsunk, mivel a vizes lakástextil vonzza és megköti a port.


5. Amennyiben a nap esetleg enyhén kiszívta a függöny színét, figyeljünk, hogy az eredeti pozícióba helyezzük vissza, a kifakult résszel az ablak felé.

 

Tekintse meg függönyeinket és lakástextiljeinket, hisz függöny webáruházunk közel ezer képet és több száz termék részletes termékleírást is tartalmazza.

További idegen nyelvű források:

http://housekeeping.about.com/od/surfacefabric/ht/curtains.htm
http://www.ehow.com/how_2085375_wash-curtains.html

 

Ötleteivel és kérdéseivel bátran keressen minket. Írjon nekünk itt! A megjegyzések csak moderálást követően jelennek meg.

 


Kérdések és válaszok - Függönyország BLOG


Kérdés: horné

Függönyeim széle mosás után bepödrődik! Hiába vasalom, a helyén kb 15 cm-t bepödrődik! Van megoldás, vagy az anyag nagyon régi?


Válasz: Kinga

Kedves Hölgyem!

Nem látom az függöny anyagot, így nehezebb válaszolnom. Lehet ez szabás, vagy cérnahiba, de ha ez egy régen meglévő sötétítő függönye, akkor jogosan gyanakodhat a korára is, hisz megnyúlhatott az anyag. Amennyiben fényáteresztőről van szó, akkor is hasonlóak lehetnek az okok, és ezeknél függönyöknél a szálirány betartása szabásnál különösen fontos.


 

Az Ön neve *
Cég neve
Telefonszáma
E-mail címe *
Üzenete *
 
Ellenőrző kód * Ellenőrző kód
Írja be a képen látható ellenőrző kódot (ügyeljen a kis és nagybetűkre)!
A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező!