Lakberendezési és lakástextil ötletek és tanácsok Függöny akciók és újdonságok

Függönykarnist! De milyet?

Az utóbbi időben több kérdés felvetődött látogatóink részéről karnisozással kapcsolatban. Vannak a lapunkon bizonyos karnis vásárlást megkönnyítő alapinformációk, de többen a megfelelő stílus kiválasztásában is úgy tűnik bizonytalanok. Tudom, hogy a választásban döntő tényező mindig "az első látásra beleszerettem" indok, de gyakran a józan ész felül kell hogy kerekedjen és legnagyobb bánatunkra kompromisszumokat kötünk.

Rúdkarnis

Milyen stílust, tipust, színt válasszunk függönykarnis vásárlásakor?

A karnisválasztás során a legalapvetőbb kérdések, amiket magunkban tisztáznunk kell:


a. Akarjuk-e, hogy a függönykarnisunk határozott díszítő elem legyen, vagy eltakarásra kerül, illetve a rajta lévő függöny anyagon legyen a hangsúly?


b. Mit akarok a karnisomra feltenni? Hiszen az alábbi lehetőségek közül választhatunk

- csak fényáteresztő függönyt
- fényáteresztőt és sötétítőt /dekorfüggönyt
- drapéria is kell
- rolot pl. laprolót, reluxát, lapfüggönyt, vitrázsfüggönyt stb.


c. Milyen a szoba stílusa, a lakás berendezéséhez milyen karnis passzolna?

Hiszen más-más karnis ideális, ha például a szoba:

- modern stílusú
- antik a szoba berendezése
- minimál stílus
- vidéki ,népi
- angolos


d. Van-e már valami meghatározó szín a falon, esetleg bútorokon a szobában domináns berendezési tárgyakon?

 

Oldalfali karnis


Pár hasznos tanács és ötlet a karnisokkal kapcsolatban

Induljunk ki rögtön az első, de egyáltalán nem lényegtelen kérdéstől: „Akarjuk-e egyáltalán, hogy lássák a karnisunkat?” Egy szélesebb gipsz fríz, rusztikus fa, vagy fagerenda, egy elegáns felső drapéria mindent eltakar. Ezek rejtekében egy egyszerűbb mennyezeti sín kiválóan betölti mindazt a funkciót amit egy karnistól elvárunk. A műanyag olcsóbb, de tapasztalatom szerint a sima fém sínek csúszás dolgában a legbiztosabbak. Ez utóbbi remekül hajlítható is.


HÖLGYEIM ÉS URAIM FONTOS!!!! Ne engedjék, hogy a takaró elem (gipsz, fa stb.) olyan közel kerüljön a sínhez feltéve, hogy a textilek felrakásakor útba legyen. Keserves perceket spórol meg magának és a kezének ha erre időben gondol. A felső textil díszdrapéria - legyen az feszített, rakott vagy bármilyen - mindenképpen olyan karnist igényel, amelyen vagy gyárilag tépőzár van, vagy minimum 2cm-es előlappal rendelkezik, amire a szaküzletekben vásárolható öntapadós tépőzár feltehető.


Itt muszáj egy ötletet Önökkel megosztanom: Egy egyszerű - funkciójában mindazonáltal megfelelő - karnisunk elé házilag is készíthetünk takarást a korábban említett megoldásokon túl. Ha egy sima, tetszés szerinti szélességű deszkalapot a függöny anyagával, vagy ahhoz illő textillel lekárpitozunk, máris megújítottuk függönykarnisunkat, és a szobánk egész hangulatát. A felkárpitozott előlapunkat L-vas segítségével feltesszük a mennyezetre a karnissínünk elé. Nem kell hozzá más, csak jó ötlet, tűzőgép vagy kis szögek, deszkalap, L- vas, néhány csavar, és nem utolsó sorban egy lelkes erre a műveletre rábeszélhető férfiember.


A függönykarnisok felrakásának lehetőségeiről és korlátaitól már korábban írtam hasznos tanácsaink és gyakori kérdéseink közt.

 

 

 

Olvasson utána el lakástextil webáruházunk további tanácsainak!

Tekintse meg lakberendezés és lakástextil kiegészítőinket itt!

 

Amennyiben függönykarnisokkal, rúdkarnisokkal, illetve az ideális karnis megválasztásával kapcsolatos kérdése lenne, bátran írjon nekünk! Kérjük írja meg e-mail címét is, hisz annak hiányában kizárólag a honlapon ismerheti meg a választ kérdésére. Szívesen válaszolunk és mások számára is elérhetővé tesszük az információt! A megjegyzések csak moderálást követően jelennek meg.

Név vagy becenév *
Kérdés, üzenet *
Ellenőrző kód * Ellenőrző kód
Írja be a képen látható ellenőrző kódot (ügyeljen a kis és nagybetűkre)!
A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező! Az üzenetek a moderálást követően jelennek meg.