Lakberendezési és lakástextil ötletek és tanácsok Függöny akciók és újdonságok

Függönyök és lakásbelsők fotózása - Hasznos tanácsok és tippek

 

 

 

 

Összegyűjtöttünk pár fontosabb tanácsot, amelyek segíthetnek lakásunk, az enteriőr és a lakástextiljeink / függönyeink sikeresebb fotózásában. Ez az összeállítás természetesen nem a profiknak készült, sőt éppen a "mindennapos fotósnak", akik a családi fotózáshoz használt un. kompakt gépükkel szeretné megörökíteni otthonukat. Higgyük el, hogy nem csak a gép számít. A kreativitás és a tipikus hibákat kiszűrő helyes technika mindennél többet ér. Ezért talán a gyakorlottabb fotósok számára is sikerül pár hasznos tanácsot megfogalmaznunk. Vágjunk bele bátran a fényképezésbe, hisz vesztenivalónk nincs! Sőt, pár vidám és kreatív perccel lehetünk gazdagabbak...

Lakásbelső fotózás gyerekjáték - Függönyország tanácsok

 

1. Pár praktikus tipp az előkészületekhez

Tegyük rendezettebbé a szobát és tüntessük el az apróságokat. Sokkal elegánsabb és sugárzó egy enteriőr, ha kevesebb elektromos vezeték, TV távirányító és apró mütyür tereli el a figyelmet a fotón. Érdemes a függönysálakat arányosan széthúzni, a díszpárnákat megrázni és szépen elrendezni, esetleg átmenetileg "kiköltöztetni” a szemetes kosarat és a sanyarúbb sorsú szobanövényeket. Sőt, a fotózás alkalmából meg is lephetjük kis lakásunkat - és persze magunkat is - egy csokor virággal az asztal közepén. Ha közeli képek is készülnek, ne felejtsük el leporolni az objektív előtt álló bútorokat.

 

Függönyök és lakásbelsők fotózása - Hasznos tanácsok és tippek

A fekvő képnél szerencsésebb az álló formátum. Ugyanakkor az ablakpárkányról eltűntetett doboz és a fényáteresztő függöny behúzása is sokat dobott a képen.

Függönyök és lakásbelsők fotózása - Hasznos tanácsok és tippek

 

2. Fényviszonyok megválasztása a fotózáshoz

Törekedjünk a természetes fénnyel való megvilágításra. "Természetesen" ez a legjobb... Célszerű, ha kora délelőtt, vagy késő délután fényképezünk, amikor melegebbek és egyenletesebbek a fények. Mindig húzzuk szét a függönyöket, hogy a külső fényeket minél jobban kihasználhassuk. Ha megoldható, a fotónk témájául szolgáló sötétítőt csak egy árnyalatnyit húzzuk össze, hogy láthatóvá váljon a mintája és szín világa. Természetesen a lámpákat is felkapcsolhatjuk, sőt néha ez elkerülhetetlen. Viszont próbáljunk meg elsőként mesterséges fények nélkül fotózni, ugyanis az izzók/halogénlámpák túl meleg/hideg színűvé tehetik a szobát és egyúttal sötétárnyékot is vethetnek a bútorok mögé. A vakuknak is ugyanez az egyik hátránya (tehát árnyakat vet a szobában), valamit hogy "kilapítják” a képet (nem érzékeljük olyan jól fénykép mélységét és a tereket).

 

3. Mozdulatlan kamerával élesebb fényképet kapunk

A természetes hatású fényképekhez szükséges fényviszonyok ritkán állnak rendelkezésre. A lámpák és vakuzás alternatívája, hogy hosszabb ideig van nyitva a fényképező blendenyílása, így azon több fény jut be. Ennek a hosszú blende nyitásnak a sajnálatos velejárója, hogy könnyebben életlenné válik a kép mert a kezünk akaratunk ellenére bemozdul az exponálás közben. Érdemes tehát kitámasztott fényképezőgéppel fotózni, vagy fényképező állvány használni, hogy elkerüljük a bemozdulás okozta homályos képeket. Amennyiben állványt vagy alátámasztást (pl. egy székre, esetleg asztalra helyezzük a fényképezőgépet) használunk sokkal élesebb képeket kapunk és ugyanakkor a függőleges és vízszintes vonalak is szebben megjelennek majd a fényképeken.

 

Függönyök és lakásbelsők fotózása - Hasznos tanácsok és tippek

 

4. Ne csak állva fényképezzünk

Mindenképpen csináljunk fényképet térdelve, vagy a fényképezőgépet asztalra állítva, hiszen teljesen más perspektívából látjuk így a szobát. Majd észrevesszük, hogy ilyenkor nem kerülnek levágásra a bútorok és székek lábai, és sokkal teljesebb képet tudunk készíteni a szobáról, ha szemmagasság alatt készül a fotó. A fejezetcímet kissé átértelmezve: csináljunk viszont "állóképeket" is, hiszen így más dimenzióban nyújtjuk meg a teret. Egy átlagos belmagasságú szobában is csak az állókép alkalmas például az ablakfotózáshoz.

 

5. Kerüljük a becsillanást és a tükröződést az ablaküvegen

Mivel a függönyök szépen öltöztetik a szobát, hálás elemei a lakásbelsők fotóinak. Az ablaküveg viszont sajnos visszatükrözi a rávetülő fényt (pl. a vakut) és az előtte álló dolgokat (pl. minket, miközben fényképezünk). Álljunk pár lépéssel hátrébb és kissé oldalról fotózzuk az ablakunkat, így sem mi, sem a csillanás nem jelenik meg a képen.

 

6. Használjunk minél szélesebb látószöget

Kerüljük a zoom használatát. Igyekeztünk minél nagyobb területet befogni az objektívvel. A széles látószög tágasabb teret mutat, egyben több fény is jut az érzékelőre. Fontos megjegyezni, hogy teljesen mást lát a fényképező, mint mi. A szubjektív érzéseink, emlékeink és az agyunk látásközpontja befolyásolják mindazt, amit látunk vagy látni szeretnénk. Ezzel szemben a fotón az látható "csak" ami tényleg ott van. Ezért is kell több szögből, magasságból néhány képet csinálni, mert gyakran a monitoron látjuk majd meg, hogy milyen is az enteriőr, melyik fotózási technika az igazi.

 

7. A téma és fények figyelembevételével határozzuk meg a nézőpontot

Minden szobának van egy „fókuszpontja” ami a figyelmünket felkelti, ahova szemünk irányul. Próbáljuk meg a fotó témájának ezt a pontot kiválasztani és lehetőleg úgy, hogy a fény ne szembe világítson, hanem nekünk hátulról világítsa meg azt. Az ablakok fényképezése ezért is nagyobb kihívás, hiszen a szembe világító fény nagyon erős fehér homályos foltokat alakíthat ki a fényképen. A túl világos rész körül ugyanakkor az ablak környéke alul exponált és fekete lesz, és esetleg ebben a sötétségben nem látható rajta az ablak környezete (pl. a függöny) sem. Ahogyan korábban említettük, próbáljunk távolabbról és egy két lépéssel oldalról fotózni ilyenkor. Állíthatjuk a fókuszt és a fénymérést a sötétebb területre, hiszen akkor az automatikusan kivilágosodik majd a képen.
Törekedjünk a vízszintes és függőleges vonalak követésére a képeken, vagyis pl. a mennyezet legyen párhuzamos a képkivágással, vagy az állólámpa se ferdén álljon a fotón. Ügyeljünk arra is, hogy függőlegesen tartsuk a fényképezőgépet a kezünkben, különben ha megdől egy picit a gép (enyhén felfelé/lefelé tartva fotózunk), akkor nem lesznek párhuzamosak az oldalfalak a fotón.
Harmonikusabb, profibb hatású a fotó, ha használjuk az aránymetszés szabályát. Vagyis, két függőleges és két vízszintes vonallal három-három mezőre osztjuk a képet, és a témánkat a határoló vonalak valamelyik metszéspontba pozícionáljuk. Tehát például nem pont a kép közepén áll majd a váza, hanem picit oldalt és feljebb.

A profi fotósok szeretnek - teljesen jogosan - részleteket is fotózni, ugyanis egy-egy részlete a szobának, pl jópofa kanapé, kandalló, függöny, szőnyeg, egy szobor vagy lámpa szabadjára engedi a fantáziát. Részletre fókuszáljunk akkor is, ha az egész helyiséget nem tudjuk (vagy nem akarjuk) lefényképezni. Gondoljunk mindig arra, hogy "a kevesebb néha több..."!

 

Függönyök és lakásbelsők fotózása - Hasznos tanácsok és tippek

Az ablakon besütő erős fény gyakorlatilag lehetetlenné teszi a teljes ablak és függönyök szemből történő fotózását. Ilyenkor gondolhatunk arra is, hogy akár egy részlet is sokat elárulhat.

Függönyök és lakásbelsők fotózása - Hasznos tanácsok és tippek

 

8. Haladó beállítások és trükkök

A komolyabb, pl. tükörreflexes fényképezőgépekkel természetesen profibb fotókat kapunk. Sőt, vélhetőleg akinek ilyenje van, annak sok újat nem is tudtunk mondani. Csupán a teljesség kedvéért utalnánk a záridő (1/s) és blendenyílás (f) beállításának fontosságára. Amennyiben tudjuk ezen paramétereket szabályozni fényképezőnkön, állítsuk 1/30s körüli értékre a záridőt, hogy elég fény jusson az érzékelőre. Használjuk ilyenkor állványt, vagy késleltetett fotót készítsünk egy asztalra/székre helyezett géppel. A blendenyílást nem szabad nagyon nagyra állítani, mert túl kicsi lesz a mélységélesség, tehát kicsi lesz az a tartomány a fotón, amit élesnek látunk. Praktikus ilyenkor 5,6-os aperature értéket megadni. Kivétel persze, ha egy adott tárgyat szeretnénk kiemelni és a hátteret el homályosítani, hisz ilyenkor akár jóval kisebb értéket kell megadni. Beltéri fotókon az érzékenységet növelhetjük az ISO legalább 200-ra való (sőt akár 1000-ig történő) beállításával.

 

Reméljük sikerült kedvet és pár hasznos tanácsot adni az otthoni enteriőr fotózáshoz!