Lakberendezési és lakástextil ötletek és tanácsok Függöny akciók és újdonságok

Patchwork: Hunyor Vasutas foltvarró nap és kiállítás

Beszámoló a rendezvényről és beszélgetés a Hunyor Foltvarró Klub életéről


Patchwork

A patchwork, vagyis foltot varrni nemcsak egy hobbi, hanem egy életstílus is, mely kézügyességen túl, kreativitást, sok türelmet és igen nagy pontosságot igényel. Világszerte számtalan ügyes kezű foltvarró űzi szenvedélyesen ezt a kreatív tevékenységet, munkáikkal sok-sok örömet okozva családjuknak, barátaiknak és a patchwork iránt érdeklődőknek.

 

Egyesek szerint a foltvarrás története a szövéssel egyező, azonban kezdetben elsősorban a takarékosság céljából őriztek meg és hasznosítottak minden apró szövetdarabot. Mára a világ szinte minden országában milliók készítenek takarókat, táskákat, fali díszeket és apró ajándékokat a foltvarrás különböző technikáival maradék, illetve külön erre a célra gyártott textíliákból.


A korábbi évekhez hasonlóan egy igen magas színvonalú, és számtalan új ötlettel teli foltvarró napot szervezett meg Pécsett a Szivárvány Gyermekházban a Hunyor Foltvarró Klub. Hunka Ibolyát, a pécsi patchwork klub egyik vezetőjét kérdezzük a foltvarrásról és a pécsi rendezvényről.


Függönyország: Talán mindenki hallott már a patchwork-ről, legtöbbünk látta is már ezeket a gyönyörű munkákat. Te hogyan definiálnád, mi is a foltvarrás?

Hunka Ibolya: A patchwork elsősorban egy nagyon értelmes hobbi, elfoglaltság, mely használható és még szép is. Nem véletlen a népszerűsége. Ha kezdő foltvarrót tanítok, mindig megkérdezem: Miért szeretnél foltvarró lenni? Általában az alkotóvágy az első számú indok. Szeretnék ajándékot varrni az unokámnak, gyerekeimnek. Szeretem a kézzel készült egyedi alkotásokat, tetszik azok színessége. De volt aki azt mondta, hogy "elszakadtam a saját munkámtól, már a munkahelyemen csak részfeladatokat oldok meg, nem látom sem az elejét sem a végét. Szeretnék valamit végigvinni, tervezni a feladatot egészen az elejétől a végéig, meghatározni a ritmust, a színt a formát. Látni a végeredményt is." Mások szeretnék egy közösséghez tartozni, és tudnak varrni, így lettek foltvarrók.

Gyakorlatilag a patchwork során három réteg texilt - az előlapot, a bélést és a hátlapot - varrunk össze úgy, hogy az előlap díszített, és a három réteget tűzés tartja össze, lehetőleg úgy, hogy díszítse a munkát.
Férfitől hallottam már:
"Szétvágni az anyagot csak azért, hogy máshogy összevarrjuk! Na, erre csak nők képesek!!!" Igen, és ez a foltvarrás.


Függönyország: Honlapotokon (http://www.pecsworkok.fw.hu/) számtalan programról értesülhetünk, úgy tűnik igen aktívak vagytok. Pár szóban kérjük mutasd be a Hunyor Foltvarró Klubot és mindennapi tevékenységeteket!

Hunka Ibolya: Hú, ez nehéz lesz! Több mint tíz éve varrunk együtt, talán már az egyik legrégebbi és legnagyobb patchwork csoport vagyunk az országban!!! Erre igen büszkék vagyunk. Megkímélnek minket a veszekedések, szétválások, sértődések, azt gondolom egy egészséges, jó, igazi közösség vagyunk! Kicsi termünk van a Vasutas Müvelődési Házban ezért már 2 csoportban működünk, közel hatvanan. Természetesen vannak más csoportok is Pécsett, tartjuk a kapcsolatot velük is. A foltvarró csoportunk egyik erőssége a nyitottság és az összefogás.


Váltakozva jövünk össze keddenként délután 4-től 7-ig. Mindig kitalálunk valami munkát, vagy hozzuk a félkészeket. Készülünk az Országos Kiállításra, itt persze lehet csak nézelődni, de pályázni, versenyezni is. Junius 16.-án szokott lenni a "Varrjunk a szabadban" programunk, most is kinn leszünk a szökőkútnál a Leővey gimnázium előtt. Húsvétkor pedig biztos játszóházazunk a gyerekekkel, ahol tojásfa, kisbárány, és természetesen nyuszi is készül! A többi patchwork csoport is igen aktív, rendszeresen vannak varrónapok, most készülünk Székesfehérvárra, Mázára is. Minden évben egyszer legalább kirándulunk együtt busszal. Voltunk már Bécsben, Grázban, Prágában, Szentendrén, most még keressük a helyszínt. Nyáron táborba megyünk, Fadd a kedvenc, most mellényt, táskát és ékszereket készítünk majd ezen a három napon. Éjjel 1-ig képesek vagyunk varrni, és közben nagyon jól érezzük magunkat! Igazi kis könyvtárunk van már, újságokat fizetünk elő, szóval van mi inspiráljon!


Függönyország: Mi is részt vettünk a március 9-én megrendezett Varrónapotokon a Szivárvány Gyermekházban, ahol színes szakmai programmal, kiállítással, meglepetésekkel, vásárlási lehetőséggel, büfével és tombolával is kedveskedtek a szervezők. Kérjük számolj be a rendezvényről! Gondolom nagyon jól sikerült.

Hunka Ibolya: Igen, ez minden évben a legnagyobb esemény, és erre készülünk a legjobban! Ez a varrónap egy évekig tartó fejlődés eredménye. Mi is kicsiben kezdtük, talán harminc-negyven vendéggel. Aztán kinőttük a helyet és így kerültünk a Szivárványba. Ezt a helyet viszont a foltvarrásra találták ki! Lehetőségünk van a munkáink kiállítására, a vásárlásra, a műhelymunkára is. Mi azt valljuk, hogy a varrónap attól varrónap, hogy tartalmas bemutatás-oktatás történjen. A mi csoportunk erőssége az oktatás. Most tizennégyen tanítottak, kilenc féle dolgot.

Észrevettük, hogy a pedagógusok érdeklődését a gyerekeknek való dolgok iránt könnyebb felkelteni, mert a foltvarrás nagyon jó az ovisoknak és az iskolásoknak is. Szóval lesz utánpótlás! Most tojásdísz készült többféle technikával és méretben. Jövőre erre még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni. Mindig oktatunk új technikát, most a kelta aplikálás volt soron, de volt haladóknak való pénztárca, kendőhajtogatás, kis tartóka „makarón” készítése is. Lehetett macit varrni, könyvborítót tanulni, térbeli virág és díszdoboz készült. Mondhatom gyönyörűek voltak!! Itt volt nálunk az "Év kézművese" cím boldog birtokosa is. Ő hímzést tanított, amit a díszdoboz tetejére is lehetett tenni. Segíteni szeretnénk a most alakuló kötő-horgoló klubnak, ezért őket is meghívtuk. Ketten oktattak és bátorítottak erre a hobbira is!

Patchwork kiállítás Pécs
A büfében versenyzünk kinek milyen finomsága arat sikert, vagyis melyik fogy el hamarabb! Aztán feltesszük a recepteket a honlapra, mert azért sütünk-főzünk is.
Pécs nagy város ugyan, de a foltvarrók szeretnek minél nagyobb választékból szemezgetni, a meghívott árusok segítenek ebben és kényelmes, hogy ilyenkor a helybe jönnek. Varrógépest is mindig hívunk, ez is rugalmasan megy, volt, hogy helyben javítottak gépet
.


Függönyország: Bizonyára sokan gondolkodnak, hogy belevágnak ebbe a fantasztikus kreatív hobbiba. Azok számára, akik még nem űzik ezt a tevékenységet, kérem mond el, hogy a patchwork alapanyaga mi lehet, hogyan érdemes belevágni, hogyan lehet hozzátok csatlakozni?

Hunka Ibolya: Alaptanfolyamot javasolnék, a csoportban szinte mindenki elvégezte már. Így egy nyelvet beszélhetünk és eltűnnek a gyakorlatból adódó tudásbeli különbségek. Innen akár egyedül, akár csoportban nagyobb hatékonysággal folyhat a munka. Természetesen autódidakta módon is megtanulható. Sok könyv és újság foglalkozik ezzel, csak ha elakadsz, nincs aki válaszoljon. Én is így kezdtem, most már 17 éve varrok, ennek a 17 évnek a tapasztalatait, fogásait, trükkjeit tudom átadni és megtanítani. Valahogy azt mondanám, hogy foltvarró módon való gondolkodást kíván ez a dolog.


A gyakorlatban általában bejön valaki a csoportba, és 2-3 alkalom után eldönti, marad-e, beilleszkedik-e a csoportba és tetszik-e neki a légkör. Nyíltan, szeretettel várunk minden kezdőt, bár lassan már a csilláron is ülni fogunk!
Persze kis türelem és kitartás ehhez is kell. Karácsony előtt két héttel nem lehet elkezdeni ágytakarót varrni Karácsonyra! De 1-2 hátizsák és neszeszer azért elkészülhet. Kezdőknek természetes textileket javasolnék, pamutot jó minőségben. Konkrétan elég egy férfiing a szekrény mélyéről. Később úgyis megjön az étvágy a szépre, különlegesre is. Egy méter vékony bélés, cérna tű,és már kezdhetünk is!

 

Függönyország: Lakástextil üzleteinkben és webáruházunkban számtalan függöny és lakástextil anyag található. Sőt, ami talán egy foltvarró számára még érdekes, hogy igen sok kisebb-nagyobb textil anyag megmarad. Szerinted ezeket mennyire tudjátok hasznosítani, gyakorlat ez a foltvarrók közt?

Hunka ibolya: Igen! Igen! Igen! Minden anyagnak, darabkának örülünk! Nagyon sokszor őrzünk egy tenyérnyi textíliát, és egyszer csak lesz belőle valami.
A legkisebb használható méret a 1,5 x 3 cm!! Egy neszeszerhez 20 x 30 cm elég. És sorolhatnám…. Tolltartó, mobíltartó, kulcstartóü, asztaldíszek, doboztető, stb. stb., mid -mind apró darabokból készülhet. És akkor jönnek a gyerekek! Az óvó-nénieink szinte mindent felhasználnak. Voltak egyszer nagyon sötét tenyérnyi anyagjaink. Szerintem az óvodások csak elszomorodtak volna a láttukra. Persze varrótársaink lehetőséget láttak benne, színes cérnával körbeszegve, ragasztott – tépett papír virágok készültek rájuk. Színes lett és nagyon dekoratív a belőlük készült kiállítás!


Kreatívak vagyunk, így a leglehetetlenebb anyagra is elindul az ötletelés! Minden felhasználható és új életre kelhet.
Azt szoktuk mondani: "Csak pálmát és borotvapengét nem tudunk varrni!" A többihez meg sok-sok féle anyag kell.


Sokan nem tudják, hogy a kiegyensúlyozottsághoz nagyban hozzájárul a kézzel végzett munka. Valahogy a mai világban ez kezd elveszni, hiszen nagyon sokan ülnek a számítógép mellett egész nap. Hiányzik az alkotó tevékenység. A foltvarrás nem időjárás és nem életkor függő, bármikor elkezdhető és letehető, értékteremtő. Ha ehhez még egy jó közösség is tartozik, csak nyerhetünk a dolgon. Ki kell próbálni!

 

Köszönjük a riportot és további sok sikert kívánunk a lelkes Foltvarróknak!

 

- Függönyország csapata -

 

Nézzen szét függöny webáruházunkban, tekintse meg lakástextilekkel kapcsolatos ötleteinket itt.

 

Kérdése, hozzászólása, vagy ötelete lenne? Írjon nekünk emailt (info@fuggonyorszag.hu), vagy töltse ki az alábbi mezőket akár név nélkül és a választ közzétesszük honlapunkon.

Név vagy becenév *
Kérdés, üzenet *
Ellenőrző kód * Ellenőrző kód
Írja be a képen látható ellenőrző kódot (ügyeljen a kis és nagybetűkre)!
A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező! Az üzenetek a moderálást követően jelennek meg.